Gecegezen Kızlar:
Ünlü öykü yazarı Tomris Uyar'ın ilk kez 1983 yılında yayınlanan içinde fantastik unsurların da olduğu kendi deyişiyle masalların yeniden yazılıp anlatıldığı öykülerle dolu kitabı.
İçinde, Sonuncu Belki, Ormandaki Ayna, Geriye Kalan Günlerin İlki, Kavalın Parmak İzi, Gecegezen Kızlar, Sonsuza Dönüş, Alien, Yalnızağaç Durağı ve Düşkırıcı adlarında dokuz öykü var.
Kitaba adını veren öyküde bir konserve fabrikasında geceleri çalışan bir kızın gerçek yaşam ve düşte yaptığı bir gezinti anlatılıyor. Aslında bir düşün ve bir düşsel kentin hikâyesi demek de mümkün. Öykü pek çok biçimde okunabilir: Bir müzik parçası dinler gibi de, Italo Calvino'nun Görünmez Kentleri'nde anlattığı kentlerden birisini okuyor gibi de..
Aslında içinde ciddi politik mesajlar taşıyan bir hikâye gibi, farklı bir düzlemde de okunabilir. Uyar'ın kastı 1982 yazında gizli, ama aslında aşikâr, aynı zamanda her zaman olan ve hep olacak olan bir yaşam ve dünyayı anlatıyor. Diğer öyküler de aslında böyle göndermelerle dolu. Eski ama kült bir hikâye kitabı.

Yürekte Bukağı:
Tomris Uyar'ın ilk kez 1979 yılında yayınlanan bu öykü kitabında da, Anlat Bana, Güneşli Bir Gün, Süt Payı, Ayşe Haklı, Akan Sularda, Düş Satmak, Ilık, Yumuşak, Kahverengi Şeyler, Dikkât! Kırılacak Eşya, Uzun Ölüm, Yürekte Bukağı adında on öykü var.
Yazıldığı dönem Türkiye'sinden, özellikle de İstanbul'undan çeşitli resimler sergileniyor öykülerde. Bazıları oldukça hareketli, birer film gibi. Genelde altta yatan bir korku ve ona eşlik eden bir hüzün var. Daha çok kaybedilenler ve kaybedilecek olanlardan kaynaklanıyor.
Kitabın son öyküsü olan Yürekte Bukağı bir adada tatil yapan biri çocuklu iki genç kadının diyaloğundan oluşuyor. Kadınlar adada ölen Enis Bey'in ölümünden de söz ediyorlar. Öykünün arasına bir kaç kitaptan pasajlar da giriyor. Kadınlardan birisi yazıyor, yazısında bir İtalyan filminden söz ediyor ve oradaki bir evli kadının yaptıklarını anlatıyor. Öykünün içinde yazma üzerine düşünceler de yer alıyor. Yer yer otobiyografik olduğu duygusu veren film gibi giden bir öykü. Yüreği bağlayan hâller ve durumlar üzerine bir çeşitleme.

Yazılar:

Kitaba dair bazı yazılar:
"Tomris Uyar okuma kılavuzu" Hakan Arslanbenzer

*"Bir Uyumsuzun Yürüyüşü"        Lemi Özgen, K dergisi, Sayı: 192, sayfa: 2-7; 11.06.2010
(Okumak için fotoğrafların üzerine tıklayınız>