Gioconda Belli - Kadınlar Ülkesi Ülkemizde daha önce iki kitabı basılmış olan ve yazarın Mart 2020'de Sel Yayıncılık tarafından basılan bu romanında Fagua adında sanal bir ülkedeki bir yanardağın patlamasından sonra oluşan toz bulutlarının bir yan etkisi olarak erkeklerin testosteron düzeylerinin düşmesi ve erilliklerinin azalmasından sonra, aktivist ve feminist kadınların Erotik Sol Parti adında kurdukları bir partiyle seçime katılmaları ve seçimi kazanarak iktidara gelmeleri, bunun ardından ordu ve polis dahil tüm devlet kurumlarında görev yapan erkekleri ücretli izne çıkararak yerlerine kadınları istihdam ederler ve tümü kadınlardan oluşan bir kabine ve yönetim yapısı kurmaları ve sahip oldukları çoğunlukla ülkede çeşitli değişiklikler gerçekleştirmeleri anlatılıyor.
Bu süreçte bir açık hava toplantısı sırasında partinin lideri Vivian Şanson'a yapılan bir suikast teşebbüsü sonucu yaralanan başkanın katilinin saptanması ve yakalanması da romanın kurgusunda yer alan ve merak uyandırıcı olan bir ana izlektir.

*Sel Yayınları'nin sitesinde yer alan kitapla ilgili sayfanın bağlantısı
      

Gioconda Belli Biyografisi:
Gioconda Belli

Nikaragua'nın Managua kentinde, varlıklı bir ailenin kızı olarak 9 Aralık 1948'de dünyaya geldi. Babası Humberto Belli'dir. Çocukluğunda İspanya Madrid'deki Santa Isabel Kraliyet Okulu'nda yatılı olarak eğitim gördü ve buradan mezun oldu. Philadelphia'da gazetecilik eğitimi gördükten sonra ülkesine döndü. Genç yaşta evlendi ve bir çocuğu oldu. Bu sırada bir amerikan şirketinin reklam ajansında hesap yöneticisi olarak çalıştı. Burada çalışırken arkadaşlarından biri aracılığıyla, Sandinista örgütüyle bağlantısı olan Camilo Ortega ile tanıştı. Camilo onu diğer Sandinistalarla tanıştırdı ve aralarına katılmasını önerdi. Böylece Somoza diktatörlüğünü devirmek için mücadele eden Sandinistalar'a katılan Belli 1975'ten, Sandinistalar'ın diktatörlüğe son verdiği 1979 Devrimi'ne kadar Meksika ve Kosta Rika'da geçen sürgün yıllarında silah kaçırmak da dahil olmak üzere çeşitli gizli görevler üstlendi. 1979'da Nikaragua'ya döndü. 1982'de FSLN'nin uluslararası basın irtibat elemanı ve 1984'te Devlet İletişim Direktörü oldu. Bu süre zarfında 1987 yılında evlendiği Amerikalı NPR gazetecisi Charles Castaldi ile tanıştı.. Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin uluslararası tanıtımında görev aldı. Devrimin ardından ulkesine dönerek örgut çalışmalarını surdurdu. 1990'da FSLN'nin seçim yenilgisinin ardından edebi çalışmalarına hız verdi. Şiirleri 1970 yılında La Prensa gazetesinde yayınlandı. İlk şiir kitabı Linea de fuego (Ateş Hattı) ile 1978'de Latin Amerika'nın saygın edebiyat ödüllerinden Casa de las Américas'ı kazandı. 1988'de yayınladığı, Nikaragua devrimci anlatılarında cinsiyet meselelerinin ilk kez gundeme getirildiği yarı otobiyografik romanı Portakal Ağacında Oturan Kadın (Akademi, 1993) ile kurmaca türünde de dikkatleri üzerine çekti. Tenimdeki Ülke: Nikaragua bir kadın Sandinista'nın kaleminden çıkan ilk edebi anı kitabıdır. 1990 yılında Sandinistlerin seçimi kaybetmesi uzerine edebi çalışmalarına yoğunlaştı ve otobiyografik romanlarıyla kendi coğrafyasıyla dönemine ışık tuttu. 2016 seçimlerinden sonra kurulan Daniel Ortega hükümetine karşı 2018'den sonra karşıt bir tutum aldı ve Sandinista yenileme hareketinin aktif bir üyesi oldu.
1990'dan beri Managua ve Los Angeles'ta yaşıyor. Nikaragua PEN International'ın başkanlığını yapıyor. İspanyol Kraliyet Edebiyat Akademisi ve Fransa'nın Chevalier des les Arts et Letres üyesidir.

Yapıtları


Verse Sobre la grama (1972), Línea de fuego (1978), Verse Sobre la grama (1982), Amor Insurrecto (1985), De la costilla de Eva(1987), La mujer habitada (1988), Poesia reunida (1989), Sofia de los pregasios (1990), El Ojo de la mujer (1991), Sortilegio contra el frio (1992), El taller de las mariposas(1994), Waslala, Memorial del Futuro (1996), El país bajo mi piel (2001), El pergamino de la seduccion (2005), El infinito en la palma de la mano (2008), El país de las mujeres (2010), El intenso calor de la luna (2014),
Türkçede yayınlanan yapıtları: Seni Sevebilmek Nikaragua (Doruk, 1999) adlı şiir kitabı ilk yayımlanan kitabıdır. Tenimdeki Ülke Nikaragua (Anı, 2007, Metis Kitap), Portakal Ağacınca Oturan Kadın (Roman, Ceylan Yayıncılık, 2015) ve Kadınlar Ülkesi (Roman, 2020, Sel Yayıncılık) Ayrıca çeşitli dergilerde şiirleri çıkmıştır.

Ödülleri

  • XXVIII "Melilla Şehri" Uluslararası Şiir Ödülü
  • "Mariano Fiallos Gil de Poesía" ödülü, Nikaragua 1972
  • "Casa de las Americas" ödülü, Küba, Poesya 1978
  • "Fundación de Libreros, Bibliotecarios Ödülü
  • Friederich Ebhert Vakfı'nın Alman Editörleri "1989'da" yılın en iyi siyasi romanı
  • "Alman Sanat Akademisi Anna Seghers" ödülü, 1989
  • Kelebek Atölyesi için "Haftalık Luchs Zeit kitabına" ödülü, 1992
  • 25 yıllık kültürel emek için Nikaragua Ulusal Tiyatrosu'nu tanıma madalyası
  • "27. Nesil Uluslararası Şiir" ödülü, 2002
  • "Gümüş Kalem" ödülü, Bilbao, 2005
  • "Biblioteca Breve Ödülü", 2008
  • "En iyi roman" dalında "Sor Juana Ines de la Cruz Ödülü", Guadalajara Uluslararası Kitap Fuarı, 2008
  • "Oxfam Novib / PEN Ödülü" 2019, Lahey'deki Winternachten festivali (Filistinli şair Dareen Tatour ile)

    Yazar ve kitapla ilgili yazılar:

    * "‘Kadınlar Ülkesi’ bir ütopya değil"
           Dicle Müftüoğlu, Yeni Özgür Politika Gazetesi, 07.07-5.2020.    "yazının pdf kopyası"

    * "Okuma Grubu Üyelerinin Değerlendirmeleri"       

    Bağlantılar:
    "Gioconda Belli'nin Resmi Sitesi"
        İngilizce, güncel

    Yazarlar ve yapıtlarla ilgili bazı yayın ve dokümanlar facebook grubumuzun dosyalar bölümünde de yer almaktadır.